Lazer uygulamaları 60'lı yıllardan beri tıp alanında kullanılmaktadır. Diş hekimliği kliniklerinde yaklaşık 20 yıldır kısıtlı alanlarda kullanılan lazer cihazlarının bu süre içinde lazer teknolojisinin ilerlemesiyle,klinik uygulama alanı genişlemiştir.
1. Lazer nedir? Nasıl çalışır?
- Lazer kelimesi, "Işığın Uyarılarak Güçlendirilmesi" olarak açıklanabilir. Lazer cihazı temel olarak bir ışık güçlendiricisidir. Lazer cihazı tarafından oluşturulan ışık dalgaları, elektromanyetik enerjinin bir formudur. Diş lazerleri, atomize su spreylerinin, lazer enerjisi ile birleşmesi sonucunda elde edilen hidrokinetik enerji prensibi ile çalışır.
2. Lazer diş hekimliğinde nerelerde uygulanır?
- Yeni diş lazerleri ile, hem yumuşak doku (damak) hem de sert doku (diş minesi) işlemleri rahatlıkla yapılabilmektedir.
Uygulama Alanları;
- Dişteki çürüklerin temizlenmesi işlemi
- Kanal tedavisiyle pulpanın içindeki mikropların geri dönülmez şekilde temizlenmesi
- Diş dolguların tutuculuğunu arttırma işlemleri
- Çene kemiği üzerindeki bazı cerrahi işlemler
- Diş etinde yapılabilinecek tüm cerrahi işlemler
- Diş eti şekillendirme işlemleri
- Estetik diş tedavileri
- Hassas dişlerin hassasiyetinin giderilmesi işlemleri
- Koyu olan diş etlerinin renginin açılması işlemleri
- Uçuk ve aftların tedavilerinin yapılması
- Diş beyazlatma
3. Lazer uygulamalarının faydaları:
- Sert dokuda titreşim yapmaması küçük müdahalelerde anesteziye gerek duyulmadan her yaşta hastaya özellikle çocuklarda kullanılabilmesi,
- Yumuşak dokuda kanamasız operasyonlar yapılabilmesi ve iyileşmenin çok hızlı olması özellikle çocuk hastaların tedavisinde büyük bir avantaj ve kolaylıktır.
- Porselen laminat veneer hazırlığında diş yüzeyini mükemmele yakın pürüzlendirmesi yapılan restorasyonu tutuculuğunu %100 etkilemesi,
- Gücü ayarlanabilen lazer ışınının çürük dokuda seçici davranması, dişteki madde kaybının en aza indirgenerek tedavinin tamamlanmasını mümkün kılar.
- Dolgu işlemi esnasında dolgu kalitesinde %100 mikroptan arındırılma ve geri dönülmeyecek şekilde mikroplardan kurtulmanızı sağlar. Bu sayede hastalığa yol açan bir mikrobun yerel ya da genel olarak yayılması, bulaşması ve çürük olma ihtimalini ortadan kaldırır.
- Lazer ile yapılan cerrahi işlemlerde kanama ve dikiş olmaması işlem sonrası hasta konforunu arttırır.