Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Beyazlatma; çeşitli nedenlerle dişlerin yapısına (mine ve dentin tabakasına) nüfus eden renklenmelerin, özel içerikli beyazlatma jelleri ile, ağartılması işlemidir.

Dişlerin doğal renkleri zamanla koyulaşır. Diş taşı temizliği ve polisaj yapılarak dişte oluşan renklenmeler giderilebilir. Ancak diş taşı temizliği ile bazı renklenmelerin giderilmesi veya dişin kendi renginin birkaç ton daha açılması mümkün değildir. Bu dişlere porselen vs. yaptırmak yerine daha koruyucubir yöntem olan beyazlatma yöntemi uygulanır.

Dişlerin koyu renkli olmasının nedenleri:

  • Dişlerdeki gelişim bozuklukları
  • Dişlerde gelişen herhangi bir yaralanma
  • Renklendirici içeren yiyecek ve içecekler (çay, kahve, vişne suyu, kırmızı şarap vb.)
  • Sigara, puro gibi tütün maddeleri kullanımı
  • Yaşlanma
  • Hastalıklar
  • İlaçlar, boyar madde içeren gargaralar

Beyazlatma İşlemi

Beyazlatma işlemi klinik ortamda (ofis tipi) veya evde kişinin kendisinin uygulayabileceği şekilde 2 yöntemle yapılabilmektedir. Hem sürecin kısa olacağı hem de hekim tarafından yapılacağı için daha güvenliolduğundan ofis tipi beyazlatmayı tercih etmekteyiz.

Ofis tipi beyazlatma; ortalama 20dakikalık 2-3seansın olduğu bir işlemdir. İstenilen sonuca ve diş hassasiyetine göre seanslar azalıp artabilmektedir. Öncelikle işleme başlamadan kalıcılığı artırmak için önce diş taşı temizliği yapılması gerekmektedir. Sonrasında işleme başlanır, ilk olarak beyazlatma öncesi diş rengi seçilir, sonra dişlere diş eti koruyucusu sürülür, devamında diş beyazlatıcı kimyasal jeldişlere sürülür ve ışın ile aktive olması beklenir. Jel dişlerde bekletildikten sonra temizlenir ve tekrar diş rengi kontrol edilir. Gerek görülürse seanslara devam edilir.

Prosedürlere uygun ve hekim kontrolünde yapılan diş beyazlatmanın dişlere hiçbir zararı yoktur. Sadece işlem sırasında veya sonrasında dişlerde kişiden kişiye değişen geçici bir hassasiyet olabilir. Ağrısız bir işlemdir.

Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Hastada az ya da çok hassasiyetgörülür. Bu hassasiyetler geçicidir,1–3 gün arasında kaybolurlar. İlk gün gerekli olursa ağrı kesici kullanılabilir.
  • İlk birkaç gün aşırı soğuk ya da sıcaktan kaçınılmalıdır.
  • Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici koyu renk barındıran ürünler işlem bitimini takiben en az 3-4 günsüreyle kullanılmamalıdır.
  • Beyazlatıcı diş macunu kullanımı da beyazlatma etkisini uzatacaktır. İçerisinde aşındırıcı bulunan diş macunları veya diş tozlarının kesinlikle kullanılmamalıdır. Aşındırıcı ürünler belirli bir süre sonra hem renklenmeye hem de hassasiyete sebep olurlar.

Diş Beyazlatma işlemi sonrasında kişinin ne kadar dikkatli ve özenli bakım yaptığına bağlı olarak, kalıcılık süresi 6 ay ile 3 yılarasında değişir.

 

Devital bleaching (kanal içi beyazlatma, internal bleaching)

Dişlerin bazı sebeplerden dolayı tek olarak renklendiği durumlarda dişe devital bleaching uygulanır.

Diş içine özel ağartıcı madde yerleştirilerek, dişin renginin diğer dişlerle aynı tona gelmesi amaçlanır. Birkaç seanstan oluşan bu işlemin seans araları yaklaşık 5-7 gündür.

Dişlerin tek olarak renklenme nedenleri

  • Travma,
  • Diş tedavilerinde kullanılan amalgam,
  • İyotlu solüsyonlar,
  • Çinko oksit öjenol benzeri maddeler,
  • Bazı sistemik hastalıklar olmak üzere kullanılan bazı ilaçlar
  • Özellikle kanal tedavisi sonrasında oluşan renklenmelerdir.
1. Diş beyazlatma yöntemleri?

Diş üzerinde meydana gelmiş renk değişikliklerinin diş hekimi nezaretinde uygulanan işlemler ile ortadan kaldırılması için yapılan uygulamadır. Çoğu zaman dişin üzerinde bulunan mine tabakasına uygulanan özel kimyasallar ile istenmeyen renklenme giderilebilmektedir. Dişlerin beyazlama oranı dişin yapısına göre farklılık gösterebilmektedir. Diş üzerinde çürük veya çatlak gibi sorunlar olması diş beyazlatma işlemini olumsuz etkiler. Diş beyazlatma sonrası elde edilecek renk tedavi öncesindeki diş rengi ile bağlantılıdır. Elde edilecek sonuç kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte tedavi sonrası elde edilen renk başlangıçtaki renge göre genellikle 2-3 ton daha açık olmaktadır.

Dişleri beyazlatmak için farklı yöntemler vardır. Birincisi diş hekimi yardımıyla profesyonel beyazlatma, diğeri ise evde diş hekiminin önerisi doğrultusunda uygulanan ev beyazlatma sistemidir. Son yapılan çalışmalarda iki yöntemin aynı anda kullanılmasının etkin bir beyazlatma için gerekli olduğu belirtilmiştir. Hastanın beyazlatma işlemi ofis tipi ile yapılsa bile rengin kalıcılığı için ev tipi ile desteklenmesi önerilmektedir.

Yapılan çalışmalar diş hekimi kontrolünde yapılan diş beyazlatma sistemlerinin kullanımında hiçbir zarar olmadığını göstermiştir. Diş hekiminizin beyazlatma sonrası florür uygulamaları ile beyazlatma işlemi daha da güvenli bir işlem olmaktadır. Dişlere zarar veren, eczanelerde satılan denetimsiz beyazlatıcı ürünlerdir.

 

Bütün beyazlatma jelleri az veya çok hassasiyete sebep olabilir. Bu, kişiden kişiye değişebilir, soğuk veya sıcak içeceklerle birlikte gelişebilir. Hassasiyet durumunda diş hekiminin uygulayacağı topikal florür bu diş hassasiyetini azaltacaktır. Ayrıca hassasiyeti azaltmak için içerisinde potasyum nitrat ve yüksek oranda florür bulunduran diş macunları da kullanılabilir.

Sonuçlar farklıdır. Bazı dişler daha kısa sürede beyazlarken, bazıları için bir iki seans beyazlatma yapmak gerekebilir. Dişlerinizde sarılaşma grileşmeden ne kadar fazlaysa beyazlatma o kadar iyi olacaktır. Antibiyotik kullanımından kaynaklanan grileşmenin beyazlatılması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süreç gerektirebilir.

Beyazlatma sonrasında dişlerin rengi asla başlangıçtaki rengine dönmez ama bir miktar renkleşme 6 ayla iki yıl arasında oluşur. Beslenme alışkanlıklarına göre bu renklenme farklılık gösterir. Beyazlatmadan 6 ay sonra kontrol edilmeli, gerekirse diş taşı temizliği, polisaj ve bir kez ev tipi beyazlatma tavsiye edilir.

Diş beyazlatma fiyatları; Seçilen malzemenin kalitesine, diğer diş hekimliği tedavilerine ihtiyaç duyulup duyulmamasına ve tedavi planına göre değişebilir. Diş beyazlatma fiyatları hakkında en sağlıklı bilgi ilk muayene sonrası alınabilir.